Все още чувствате емоцията от празниците и не можете да се върнете към нормалното си ежедневие? Обичате да се движите и планирате скоро да посетите залата? А знаете ли, че ефективността на тренировката зависи от избора на правилния модел сутиен?

Да, точно така! Независимо дали бягате, танцувате, правите упражнения у дома или във фитнеса, гърдите Ви са подложени на огромен стрес. Те имат крехка структура и интензивните движения могат да предизвикат неудобство, болка и дори увреждане на меките тъкани.

Интересен факт е, че според последните проучвания гърдите на дамите „изминават” 135 метра на всеки 100 метра тичане. Тяхната тежест е средно между 250 и 300 грама. Бягането причинява триизмерни движения – нагоре-надолу, навътре-навън и настрани.

Тук не е от значение каква е тяхната форма и размер. Дори малките гърди „подскачат” между 8 и 10 сантиметра с всяка крачка. Това може да Ви изглежда незначително, но може да повлияе на Вашия комфорт.

Какво е спортен сутиен и защо се нуждаете от него?

Спортните сутиени са специално проектирани за нуждите на дамите. Тяхната основна функция е да предпазват и поддържат бюста като намаляват движението му с до 83%. Същевременно Ви помагат да поддържате правилна стойка и увеличават Вашия комфорт по време на тренировка.

За разлика от сутиените за ежедневието, спортните имат по-широка и плътна лента около гръдния кош. Презрамките са по-широки и подсилени, а чашките са по-големи и стегнати.

Има голяма разлика и в материите, от които са изработени. Обикновено спортните сутиени са направени от много по-здрави и еластични материали, специално предназначени за спортуване. Те прилягат плътно по гърдите и не абсорбират влага.

Докато тренирането със сутиен за ежедневието може да доведе до протриване на кожата, болка в гърба и дискомфорт, спортните гарантират 100% удобство.

Какви са спортните сутиени, според нивото на въздействие?

Спортните сутиени имат 3 нива на „въздействие” върху бюста – ниско, средно и високо. Типът, от който се нуждаете, зависи от физическото натоварване и размера на Вашата чашка.

Как да изберете правилния спортен сутиен

Спортните сутиени с ниско въздействие са подходящи за дейности като ходене, йога и силови тренировки. При тях движенията, които правите, са бавни, спокойни и умерени. Няма подскоци и съответно бюстът се нуждае единствено от лека опора. Спортните сутиени са тип „бюстиета” и могат да имат или нямат подвижни чашки.

Спортните сутиени със средно въздействие се препоръчват за спортове с умерено движение, по-бързо движение и подскачане като танци, ски, колоездене, зумба, туризъм и други. Тези дейности не са прекалено натоварващи и гърдите Ви се нуждаят от средна опора, за да се компенсират повечето движения.

Спортните сутиени с високо въздействие трябва да се носят, когато извършвате интензивни движения и подскоци като бягане, аеробика, планинско колоездене, футбол, баскетбол и други. Сутиените имат високо ниво на опора имат отделни чашки, които поддържат всяка гърда в удобно положение.

Как да изберете правилния размер на спортния сутиен?

Спортните сутиени прилягат малко по-плътно от тези за ежедневието, но размерът Ви вероятно е същия. Трябва да знаете своята гръдна обиколна и размера на чашката си, за да изберете правилния номер спортен сутиен.

Гръдната обиколка се измерва точно под гърдите около ребрата и е важно да оставите няколко сантиметра повече, за да можете да дишате спокойно. Размерът на чашката се измерва като измерите гърдите си в най-широката им точка – междузърната.

Обикновено повечето спортни сутиени се предлагат в размери от XS до 2XL. Проверете таблицата с размери на всеки продукт, за да разберете какъв номер отговоря на Вашата обиколка и чашка.

Как да изберете перфектния спортен сутиен?

При избора на спортен сутиен трябва да знаете въздействието, което оказва Вашият спорт и размера на сутиена си, за да откриете най-подходящия модел за Вас.

С това ще завършим нашата статия. Не забравяйте да разгледате нашия онлайн магазин – в него ще откриете голямо разнообразие от качествено дамско бельо.